Skötselråd

Användning och skötsel av smycken

Vi hoppas att dina smycken från Silver Wijk ska förgylla ditt liv länge! Men då måste de också få de förutsättningarna för det. Såhär tar du hand om dina smycken på bästa sätt;

Förvara gärna smycket i asken, som kommer med vid köpet, när du inte använder dem.

Gör rent smycket genom att torka med en putsduk efter varje användning så det blir rent från hudfett, smink med mera.

Ta av dig smycket när du badar (speciellt i salt eller klorerat vatten), diskar, planterar osv. för att undvika onödigt slitage. Ta för vana att sätta på dig dina smycken de sista du gör innan du går hemifrån.

Sov helst inte med smycket på, det utsätts för onödigt slitage under natten. Särskilt ormkedjor bör tas av för natten.

Rengör dina smycken regelbundet så behåller de sin lyster längre!

Smycken med ädelstenar som används dagligen bör lämnas in en gång om året för att se över sten och fattning.

Vitguldssmycken har många gånger behandlats med rodium för att ge extra mycket lyster. Alla ytbehandlingar, till exempel förgyllning, rodierering, oxidering och mattering slits bort med tiden, men det flesta går att lämna in för underhåll och förbättring. Hör av dig till oss så guidar vi dig rätt.

Silver kan ibland oxidera – dels på grund av de olika mineraler och salter som du själv utsöndrar dels på grund av ”gifter” i luften tex avgaser. Du kan köpa silverputsduk och silverdipp hos oss för att få rent dem igen. Vi använder oss bara av sterlingsilver 925 i våra smycken.

Pärlors lyster mår bäst av att inte komma i kontakt med tex. diskmedel och parfym eftersom dessa har en avfettande effekt. Däremot mår de bra av att användas på hud (utan hudkräm, spray eller likande). Pärlor bör torkas av med en lätt fuktad trasa efter användning och ska helst förvaras i en ask eller likande. Undvik att lägga dem bomull då det kan torka ut pärlorna.

Kedjor tål dagligt slitage, men du bör vara vaksam så att du inte fastnar i något då kedjan kan gå av då eller vid senare tillfälle. För att rengöra kedjor är silversdipp perfekt eftersom den kommer in emellan länkar och lås.

Har du några övriga frågor om skötsel så är du alltid hjärtligt välkommen att höra av dig till oss via mail, telefon eller sociala medier!