Om Emelie Wijk Lundberg

Emelie Wijk Lundberg upptäckte silversmide redan som barn. Hennes farfar hade en silversmedja där hon älskade att vara och det var där intresset för hantverket slog rot. Som 14-åring gick hon sin första kurs i silversmide och drev sin första silverkanna.

Konsten har hon i blodet då hon kommer från en riktig konstnärsläkt. Hennes morfar, Bengt Lindqvist, startade 1939 en ateljé och keramikverkstad som kom att kallas ”Keramiken i Ödsmål”. 1980 tog Emelies mamma, Eva Lindqvist Wijk, över Keramiken efter sin far och driver den än idag.

Ytterligare en viktig person i Emelies konstnärliga uppväxt och utbildning var hennes mormor Anne-Sofie Lindqvist. AnneSofie var en av Göteborgskoloristerna och beskrivs av Emelie som mycket stöttande och uppmuntrande men samtidigt hård och kritisk. Detta kunde stundtals vara svårt att hantera som ung, men idag är Emelie bara oerhört tacksam och mormodern är henne mycket saknad sen hon gick bort.

2002 var året som Emelie startade sitt företag Silver Wijk. Då hade hon flera år av studier inom konst och formgivning bakom sig. Silver Wijk huserade på den tiden, tillsammans med andra konsthantverkare, i Smedjan i Skärhamn på Tjörn.

2006 föddes Emelies första son och då valde hon att flytta verksamheten till gården i Hjälteby på Tjörn. Gårdens lada gjordes om och här har huvudsmedjan med tillhörande butik legat sedan dess.

2014 utökades verksamheten med ytterligare en butik på mytomspunna Sundsby Säteri, också det beläget i Hjälteby.

Under sin karriär har Emelie fått många hedersfyllda uppdrag i sitt skapande. Ett prestigefyllt uppdrag är att Emelie under flera åt gjort priserna till Tjörn runt. Ett annat uppdrag som hon är väldigt stolt och glad över är att hon blev tillfrågad att designa och ta fram ett nytt nattvardsilver till Valla kyrka. Nattvardssilvret överlämnades till Valla Kyrka 2017 och finns där att beskåda.

Emelie har designat och tagit fram flera populära smyckekollektioner som går att köpa i hennes butiker, hos återförsäljare eller via hemsidan. Hon designar även unika smycken på beställning. Att få designa och formge unika vigselringar är något som är ett vanligt återkommande uppdrag för Emelie och något som hon ser som en ära och ett privilegium.

Ett projekt som ligger Emelie extra varmt om hjärtat är arbetet med att hjälpa unga flickor i Nairobis slum att fortsätta sin skolgång efter de fått mens. Många slutar skolan eftersom de inte har tillgång till mensskydd och trosor. Till detta projekt formgav Emelie ett smycke i form av en droppe som döptes till Blod, svett och tårar. Droppen är en symbol för flickornas situation och för deras vilja att studera vidare.  Varje sålt smycke ger pengar som räcker till en hel årsförbrukning för en flicka!  Emelie har själv varit på plats i Nairobi och sett vilken oerhörd nytta det gör för flickorna.

2017 tilldelades Emelie årets Margaretapris som varje år delas ut till en kvinnlig företagare från Tjörn till Margaretas Huitfeldts minne.

2018 var Silver Wijk nominerad till Årets företag på Tjörn.

Emelie har genom åren haft flertalet utställningar både i Sverige och utomlands.

Emelie är känd för sina stilrena smycken men gör även ljuslyktor, inredning och en hel del industridesign. Naturen är Emelies idégivare och kreativa batteri. Hon provar gärna nya vägar i sitt skapande men återkommer alltid till naturen som den främsta inspirationskällan. Hon blandar gärna material som silver, koppar och guld men arbetar också med plexi, trä, glas och stenar. Såhär beskriver hon det själv:

”Att byta material är utvecklande. Jag älskar att gå från det lilla till det stora och att växla mellan hård metall och skörheten i keramik. Design är design och jag ställs ständigt inför samma utmaning; form, linjer och yta.”

Här kan du se Emelies CV: LÄNK