Lite om mig

Emelie Wijk Lundberg

Hur jag blev silversmed på Tjörn

Jag heter Emelie Wijk Lundberg och arbetar som silversmed på Tjörn där jag driver företaget Silver Wijk.

När jag var liten hade min farfar en smedja som jag älskade att få vara med i och det var där intresset föddes. När jag var 14 år gammal gick jag min första kurs i silversmide.

Jag är uppvuxen i Keramiken i Ödsmål där konst har varit en central del i livet. Morfar, Bengt Lindqvist, startade Keramiken 1939 och min mamma, Eva Lindqvist Wijk, tog över den 1980 och driver den fortfarande.

Mormor, Anne-Sofie Lindqvist, som var en av Göteborgs coloristerna har betytt väldigt mycket för mig i min konstnärliga utbildning. Hon har stöttat och puschat men också varit hård och kritisk. Svårt för ett barn men jag är oerhört tacksam idag. Hon är mig saknad sedan hon dog 2002.

Något vi alla har gemensamt i vårt konstnärskap är inspirationen från naturen. Jag gör ibland försök att hitta andra former att arbeta med men jag återkommer alltid till naturen som formgivare. Jag blandar gärna material som silver, koppar, guld men också med andra typer av material som plexi, trä, glas och självklart stenar. Att byta material är utvecklande, gå från det lilla till det stora eller den hårda metallen till keramikens skörhet. Design är design och jag ställs ständigt inför samma problematik. Form, linjer och yta.

Mitt arbete

De senaste åren har rostfria produkter tagit allt mer plats. Det började med att Patrik på Almö Livs bad mig designa några nya produkter som alltid annars är så fula och tråkiga – som kaffemått t ex sa han. Och det var startskottet på en lång och spännande utveckling, både för design men även affärsmässigt.

Jag försöker att lägga så stor del av tillverkningen som möjligt i Sverige. Ljuslyktan är ett lyckat exempel den laserskärs här på Tjörn. Den började som representationspresent med ett visst motiv för alla företag i Stenungsunds kommun. Det gav ringar på vattnet och idag har jag gjort ett antal olika motiv för företag och organisationer som t.ex priserna till Tjörn Runt.

Jag startade min karriär som silversmed på Tjörn 2002 i Skärhamn med bland andra glasblåsaren Sara Hammar, Bert Johansson, Anna Svensson och Lars Drejare. När jag fick barn 2006 flyttade vi verksamheten hit till denna gård och öppnade 2007.

Arbetet som silversmed är varierande. Periodvis sitter jag själv och jobbar med bara mina katter som sällskap och ibland har jag smedjan full av elever från högskolorna som gör sin praktik. Men jag tar också emot lärlingar som då gör sina två sista år här innan möjlighet till gesällbrev. Malin är en av dem och har arbetat här i perioder efter det.
Sommaren 2013 arbetade jag mycket inför mitt bröllop då jag gjorde ett massivt jobb med allt ifrån brudbuketten och bälte till hela följets alla smycken, allt naturligtvis i silver. Vigselringar i guld är också något som jag har börjat jobba mer och mer med. Det är alltid en ära, ett privilegium. Utbudet är så stort idag så att få designa unika ringar till ett par är mycket speciellt. En liten glimt in i silversmedens värld. Att inspirera andra är att bli inspirerad själv.

Jag fick äran att ta emot 2017 års Margaretapris som varje år delas ut till en kvinnlig företagare från Tjörn till Margaretas Huitfeldts minne.


 

Eldkorg

Tjörn Runt lykta

Brudbukett nära