Silver

Vad är äkta silver? 

Det finns flera typer av silver, det som vi använder är Sterling eller Sterlingsilver som det även heter. Sterlingsilver har stämpeln 925 vilket innebär att det är 925 delar silver och 75 delar koppar. Sterlingsilver passar bättre att smida i, eftersom det är mjukare och vitare att bearbeta än vad verksilver är, verksilver har endast 830 delar silver i sig.

Nickelallergi

I äkta silver ska inte nickel förekomma, däremot kan känsliga personer ibland känna av allergi ändå men i så fall beror det på andra ämnen i silvret. 

Sterlingsilver är en legering som består av 92,5% (925/1000)  silver vilket även kan stämplas som 935 om finhalten istället är 935/1000. Resten är oftast i huvudsak koppar men ibland även zink, vanligtvis kan personer med nickelallergiker använda smycken med sterlingsilver utan problem. 

Nackdelar med Sterlingsilver

En nackdel med Sterlingsilver som färdig vara är att det blir mjukt och klarar därför inte av större belastningar vilket kan leda till att det deformeras. Därför har man även länge använt sig av en annan renhet, verksilver, vilket är 83% (830 / 1000) silver och 17% (170/1000) koppar för föremål som behöver en högre seghet och/eller belastningshållfasthet. Det är vanligt att använda vid tillverkning av till exempel matbestick och ljusstakar. 

Fördelarna med Sterlingsilvret är att de är lättare att smida, bearbeta och har en högre smälttemperatur än verksilver. Dessutom missfärgas det inte lika snabbt som exempelvis verksilver. Det är vanligt att föremål av verksilver försilvras för att bättre motstå missfärgning, sterlingsilver vitkokas oftast eller poleras.

Varför blir silvret missfärgat? 

Vid en längre tids exponering i luft oxideras silvret med en svart eller blåsvart beläggning vilket främst består av silversulfid. Detta visas också vid putsning av silver med silverputsmedel, vilket vanligen innehåller ämnen som kemiskt omvandlar ytan av silversulfid till metalliskt silver och vätesulfid. När man putsar kan man därför uppleva en tydlig lukt som kan påminna om ruttna ägg. 

  • Densitet: 10360 kg/m3 
  • Kemiskt tecken: AG av latinets Argentum vilket betyder silver. 
  • Smältpunkt: vid ca 850 grader celsius. 

Ge nytt liv till ett äldre silversmycke

Har du ett silversmycke som du vill ge nytt liv? Vi gör specialbeställningar och kan skapa ett unikt silversmycke med en ny betydelse till dig! 

Se tidigare specialbeställningar som vi har skapat här eller kontakta oss direkt för att prata om möjligheterna här

Vi har också flera kollektioner med silversmycken och silversmycken med gulddetaljer, se alla kollektioner här


Våra favoriter i silver just nu