Guldstämplar

Olika guldstämplar

Guldsmycken har ofta stämplar på sig för att förklara mängden guld i smycket. Det finns även flera guldstämplar som står för samma sak, vilket gör att det kan vara svårt att veta vad stämplarna betyder? Vi går igenom dem olika stämplarna och förklarar betydelsen av varje guldstämpel.

750 eller 18 karat

På nyare guldsmycken kan man se stämpeln 750, det betyder detsamma som 18K. 18 karat står för 18 / 24 vilket är 75% och innebär 750 / 1000. Ett guldsmycke som har någon av stämplarna 18K respektive 750 betyder det att 75% av smycket är av rent guld. Guldstämpeln gäller för alla typer av färger d.v.s. både för “vanligt” guld som röd-eller gult guld men också för vitguld.

585 eller 14 karat

Sedan år 1988 är det tillåtet att skapa guldsmycken med en lägre guldhalt på 14 karat, vilket innebär 58,5%. Smycken med 14 karat har antingen stämpeln 14K eller 585. 

Högre guldhalter

Ibland förekommer det även stämplar som har en högre guldhalt på 20 karat eller 23 karat, det hittar man vanligen på äldre smycken. Precis som tidigare stämplar har dessa smycken stämplarna 20K eller 23K.

Guldsmycken stämplas aldrig med högre karatstämplar som exempelvis 24K, eftersom det inte går att garantera att det är såpass rent guld. Inte ens guldtackor av helt rent guld stämplas med mer än 999,9 / 1000.

Guld med rent guld kallas finguld. 


Ge nytt liv till ett äldre guldsmycke

Har du ett guldsmycke som du vill ge nytt liv? Vi gör specialbeställningar och kan skapa ett unikt guldsmycke med en ny betydelse till dig! 

Se tidigare specialbeställningar som vi har skapat här eller kontakta oss direkt för att prata om möjligheterna här

Vi har också flera kollektioner med guldsmycken och silversmycken med gulddetaljer, se alla kollektioner här


Våra favoriter i guld just nu